změnit jazyk cz
Počet položek: 0 0,- CZK

Pepř černý mletý 500g

Pepř černý mletý 500g

kliknutím zvětšíte
Pepř černý mletý 500g
Pepř černý mletý 500gPepř černý mletý 500g
ks

Přidat do oblíbených
Cena : 313,- CZK
Sleva:313,- CZK
Původní cena:626,- CZK
Dostupnost:skladem
Doba dodání: 3-7 dní

Pepřovník černý je dřevnatá ovíjivá liána s malými hrozny bílých květů. Plody jsou drobné bobule, jimž se po usušení říká právě pepř. Černý, zelený i bílý pepř jsou ve skutečnosti stejné plody pepřovníku, jen jiným způsobem ošetřené. 

Černý pepř je plod sklizený v poloviční zralosti. Bílý pepř je semínko, z něhož byla odstraněna tmavá slupka a sbírá se až ve vysokém stupni zralosti. Zelená zrnka pepře jsou naopak nezralá a často se nakládají. 

Vzhled a barva: tvrdé kuličky, hnědočerná barva 

Vůně a chuť: aromatická kořeněná silná vůně, chuť velmi výrazná, dodává pokrmům říz a pálivost. Zahřátím či pomletím se z pepře uvolňuje aroma. 

Použití v kuchyni: Na ochucení masa, ať hovězí, skopové, jehněčí, kuřecí nebo dary moře, do zeleninových a bramborových salátů, polévek, omáček, do čínské a thajské kuchyně. 

Historie a současnost: Pepřovník má svůj původ v Indii, zejména Malabarské pobřeží a Kérala, kde je pro své aroma znám už od starověku. Dnes se pěstuje hlavně v tropických zemích jako je Thajsko, jižní Asie, Malajsie, Borneo, Kambodža, Vietnam, Indonésie. jedná se o jedno z neoblíbenějších druhů koření, proto se s ním vždy obchodovalo. Tento "král koření" nebo také "černé zlato" dosáhl takového významu, že se používal nejen ke kořenění jídla, ale také nahrazoval peníze. Platili se jím daně, výkupné i jako oběť k uctívání bohů.  

Pozitivní účinky: 

má silné antibakteriální účinky

je bohatým zdrojem antioxidantů

je to koření bohaté na draslík, který přispívá k regulaci krevního tlaku

má i hodně vitamínu K, který zpěvňuje kosti

podporuje trávení

stimuluje srdeční činnost

působí močopudně

kladně ovlivňuje metabolismus

k povzbuzení chuti

přispívá k rozpadu tukových buněk